OGIBiz Website

Menu
2946291
Banner
2950342
Horizontal Image Area
2950343

 

Γράφει ο Αθανάσιος Μανουσάκης

Δημοσιογράφος, συνεργάτης του www.exeresi.gr

 

 Έντονο προβληματισμό και δικαιολογημένες αντιδράσεις ειδικότερα στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και στην κοινή γνώμη μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών την Δευτέρα 29 Απρίλιου για τον θάνατο 104 ανθρώπων κατά την καταστροφική πυρκαγιά, στο Μάτι Αττικής , τον Ιούλιο του 2018. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ένοχους τους: Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής ποινή φυλάκισης 111 ετών με 5 έτη εκτιτέα ποινή, Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος 15 ετών με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη, Ιωάννη Φωστιέρη Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη, Νίκο Παναγιώτοπουλο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη, με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη , Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5έτη, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά με ποινή φυλάκισης 3 ετών.

 Το δικαστήριο σύμφωνα με την απόφαση του μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως , με τους κατηγορούμενους να κληθούν να καταλάβουν το ποσό των 40.000 ευρώ. Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας : Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελέακος , Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λαμπρής, Χρήστος Δροσόπουλος , Γεώργιος Πορτοζούδης , και Στέφανος Κολοκούρης , ο τότε αξιωματικός στα εναέρια μέσα της Αστυνομίας Χαράλαμπος Συρογιάννης , ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης ,η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτρης – Στέργιος Καψάλης. Αθώοι κρίθηκαν επίσης ,αντίθετα από την εισαγγελική πρόταση : οι Βάιος Αθανασιάς τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου.

 Η δικαστική αυτή απόφαση που χαρακτηρίστηκε ως ‘’ ποινή χάδι ‘’ προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτυχίας Αδειλίνη, που ζήτησε από την προϊστάμενη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ,να ερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ,που όπως προαναφέρθηκε προκάλεσε την δικαιολογημένη οργή των συγγενών των θυμάτων, και των τραυματιών. Σύμφωνα με την παραγγελία της εισαγγελέας της Αρείου Πάγου ,θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης για τους 15 αθωωθέντες , την αναγνώριση του ελαφρυντικού στους καταδικασθέντες, το ύψος της ποινής για όσους ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι και αποφασίστηκε η μετατροπή της ποινής τους ,όπως και για τον τρόπο έκτισης των ποινών. Παράλληλα σύμφωνα και με παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας- Κλάπα - Χριστοδουλέα η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών θα πρέπει να απαλλαγεί από κάθε άλλη επαγγελματική υποχρέωση προκειμένου μέσα στον Μάιο να έχει καθαρογραφεί η απόφαση σε α΄ βαθμό. Στόχος της παρέμβασης της πρόεδρου του Αρείου Πάγου είναι η δίκη σε β΄ βαθμό να προσδιοριστεί ως τα τέλη Μάιου , και να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής , να προλάβουν και τις προθεσμίες με τις επιδόσεις των κλητήριων θεσπισμάτων ,προκειμένου η δίκη να αρχίσει τον Ιούνιο η τον Ιούλιο περίοδο που συνεδριάζει το τμήμα διακοπών του δικαστηρίου.

 Από την πλευρά τους οι συγγενείς των 104 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής , σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 30 Απριλίου γνωστοποίησαν την πρόθεση τους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ,ζητώντας παράλληλα με ανοικτή επιστολή από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Αθηνών, να ελέγξει όσα έγιναν κατά μέχρι την δίκη σε α΄ βαθμό αλλά και κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας του δικαστηρίου. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης , ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ με εκατέρωθεν κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που έχει εφαρμοστεί έως τώρα ,και από 1η Μαΐου αντικαθιστάται μετά τις νομοθετικές τροποποιήσεις ,με εφαρμογή νέων διατάξεων που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και μένει αυτό να αποδειχθεί ,θα είναι πιο αυστηρές. Το πρόβλημα ωστόσο και με την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αναδεικνύει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά τον μη καταλογισμό ποινών που πέρα από την νομική επιβεβλημένη αυστηρότητα , ειδικά για τέτοια ζητήματα όπως η φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής και την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος της κοινής γνώμης.

 Πολλοί είτε νομικοί κύκλοι, είτε πολιτικοί ,υποστηρίζουν ότι η νομική στοιχειοθέτηση των δικαστικών αποφάσεων με το περί δικαίου κοινό αίσθημα δεν πρέπει πάντα να συμβαδίζουν μόνο και μόνο για να ικανοποιείται η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ. Όμως ειδικά σε τέτοια ζητήματα όπως το συγκεκριμένο που αφορά και μια μεγάλη φυσική καταστροφή, θα πρέπει και κατά την άποψη του γράφοντος ,να λαμβάνεται απαραίτητα υπόψη και το περί δικαίου αίσθημα ,πέρα από την ακριβή νομική τεκμηρίωση.

 Δικαιοσύνη και πολιτικό σύστημα ιδιαίτερα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση και εφαρμογή των νόμων, βρίσκονται ,μετά την τελευταία δικαστική απόφαση ενώπιον των ευθυνών τους.

 Ας ελπίσουμε ότι και με τις μελλοντικές αποφάσεις πολιτικές και νομικές ,θα δοθεί ένα μήνυμα αξιοπιστίας της λειτουργίας των θεσμών ,και ιδιαίτερα του ΄΄ μεγάλου ασθενή ΄΄ που είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη ,και δεν θα μείνουμε μόνο στις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών, μετά την δικαστική απόφαση σε ά βαθμό για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής.

Footer
2946296

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ