OGIBiz Website

Menu
2946291
Banner
2950740
Horizontal Image Area
2950741

 

Γράφει ο Αθανάσιος Μανουσάκης

Δημοσιογράφος, συνεργάτης του www.exeresi.gr

 

 Μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα, σημαντικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα στις σχέσεις της χώρας μας με Τουρκία ,Αλβανία και Σκόπια σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες και ενώ η Ελλάδα βαδίζει όπως και οι υπόλοιπες 26 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κρίσιμες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ειδικότερα σε ‘ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ‘Άγκυρα στις 13 Μαΐου ,όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ- Ταγίπ – Ερντογάν , το κλίμα στις σχέσεις των δυο χώρων, δεν φαίνεται καλό αφού η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για έναρξη λειτουργίας της Μόνης της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους , έχοντας προηγηθεί μια εβδομάδα πριν μια νέα πρόκληση η απόφαση του Τούρκου προέδρου για διδασκαλία της ‘’ Γαλάζιας πατρίδας ‘’ ( σχέδιο για επέκταση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ) στην τουρκική εκπαίδευση ακόμα και από τα δημοτικά σχολεία της γειτονικής χώρας. Όλα αυτά παρά τις αντίθετου προσδοκίες εμφάνισης κλίματος ‘’ ‘ήρεμων νερών ‘’ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ,μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ – Ταγίπ – Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023 και την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ,με την υπογραφή της συνθήκης των Αθηνών.

 Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός , παρά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχοντας προηγηθεί και η αντίδραση της Άγκυρας στην δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο από τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο , σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του ‘’ Πρώτου Θέματος ‘’ την Τετάρτη 8 Μαϊου επιμένει στην πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψης στην Άγκυρα ,τονίζοντας ότι θα εκφράσει την δυσαρέσκεια του στον Τούρκο πρόεδρο για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Στις ελληνοαλβανικές σχέσεις , κύριο πρόβλημα σημείο τριβής παραμένει επί ένα χρόνο η συνεχιζόμενη άδικη προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη , ο οποίος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. με την αλβανική κυβέρνηση να μην έχει προβεί έως τώρα σε καμία ενέργεια εξομάλυνσης των σχέσεων δυο χωρών ,που προμηνύει επικείμενη αποφυλάκιση του.

 Μια επικείμενη εξέλιξη πάντως στις ελληνοαλβανικές σχέσεις , που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ραμα στην Αθήνα στις 12 Μαΐου ,όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση συμπατριωτών του μεταναστών στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών του 2025 στην πατρίδα του, με τις σχέσεις των δυο χωρών να παραμένουν σε κακή συγκυρία λόγω της προφυλάκισης επί ένα χρόνο του δημάρχου Χειμάρρας . Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη, στην ΕΡΤ την Τετάρτη 8 Μαΐου, όπως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση ούτε μπορεί να αποτρέψει η να ενθαρρύνει ,αλλά ούτε να απαγορεύσει την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Ελλάδα , ενέργεια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης την χαρακτήρισε ως περιττή.

 Απαντώντας ο Έντι Ράμα με ανάρτηση του στην στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), επεσήμανε πως ‘’ είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την οπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός ‘’ και πρόσθεσε πως ‘’ η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί είναι στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό ‘’ . Εξελίξεις σημειώθηκαν και στις σχέσεις της Ελλάδας με το γειτονικό κράτος των Σκοπίων, αφού κατά τα αποτελέσματα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

 Στις βουλευτικές εκλογές με καταμετρημένο το 70% των ψήφων το δεξιό εως τώρα αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRODPMNE συγκέντρωσε ποσοστό 42% ,το μέχρι τώρα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ( SDSM) μέχρι τώρα κυβερνών κόμμα καταποντίστηκε λαμβάνοντας ποσοστό 14% με κίνδυνο να χάσει την δεύτερη θέση από το αλβανικό κόμμα DUI, στην τέταρτη θέση τα σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή της χώρας . Στις προεδρικές εκλογές , στον δεύτερο γύρο με καταμετρημένο άνω του 70% των ψήφων πρόεδρος εκλέγεται η υποψήφια του VMRODPMNE Γκορτάνα Σιλιάνοφασκα ,η οποία δηλώνει ότι σε κάθε ευκαιρία θα αποκαλεί την χώρα της με την ονομασία ‘’ Μακεδονία ‘’ , λαμβάνει ποσοστό 62,74% ,έναντι 30, 37% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος Στέβο Πενταροσφκι ,τον οποίο διαδέχεται η υποψήφια του μέχρι τώρα αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος των Σκοπίων.

 Τα εκλογικά αυτά αποτελέσματα στην γειτονική χώρα με την νίκη του VMRO- DPMNE , ενδέχεται να φέρουν ενδεχομένως ραγδαίες εξελίξεις στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών που κατά την γνώμη του γραφών ,αλλά σύμφωνα και με όσα έχουν συμβεί από την ψήφιση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δυο χωρών δεν έχει αποβεί επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα, εξαιτίας της συνεχών παραβιάσεων από την άλλη πλευρά. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του VMRO- DPMNE Κριστιάν Μιτσοσκι,τον Απρίλιο σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι ,ερωτηθείς για το πώς θα κατονομάζει την χώρα του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής : ‘’ Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά ,εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών . Για μένα η ‘’ Μακεδονία ‘’ θα είναι πάντα ‘’ Μακεδονία ‘’ .

 Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοι μου θα είναι περήφανοι για μένα , για ότι κάνω για τον λαό και την χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις . Δεν αλλάζω τις θέσεις μου ‘’. Στο ίδιο μήκος κύματος προεκλογικά κινήθηκε και η υποψήφια του δεξιού νέου κυβερνητικού κόμματος, νέα πρόεδρος της χώρας Γκορτάνα Σιλιάνοφασκα που υποστήριξε ότι το όνομα της χώρας παραμένει ανοιχτό ,ενώ η ίδια δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει την νέα ονομασία ( ‘’ Βόρεια Μακεδονία ‘’) ,αντίθετα από τον απερχόμενο πρόεδρο του έως τώρα κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ντίμιταρ Κοβάτσεσφκι που σε προεκλογική του συγκέντρωση τόνισε πως η πιθανή ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα οδηγούσε σε αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.

 Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ ( αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών ) , κάλεσε την γειτονική χώρα να εφαρμόσει το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρέσπων, και ο δημόσιος διάλογος να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Στην Αθήνα την Πέμπτη 9 Μαΐου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ,απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αποτελέσματα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στα Σκόπια και την αρνητική προεκλογικά στάση του πλειοψηφίσαντος VMRO- DPMNE ,έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών αφού τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις επίσημες θέσεις της νέας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας συμφωνία για οποία η Ν.Δ. είχε πολλές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις ,τόνισε ότι είναι μια διεθνής συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί πιστά.

 Αναμένοντας τις νέες εξελίξεις στα εθνικά θέματα , σε ότι αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με τις τρείς γειτονικές χώρες ,και ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου όπου στην ατζέντα των κομμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και λόγω της γεωπολιτικής θέσης, θα επανέλθουμε με νεότερη αρθογραφία.

Footer
2946296

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ