OGIBiz Website

Menu
2946291
Horizontal Image Area
2954129

 

Γράφει ο Αθανάσιος Μανουσάκης

Δημοσιογράφος, συνεργάτης του www.exeresi.gr

 

Πολύ σημαντικά πολιτικά μηνύματα και συμπεράσματα προκύπτουν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής 9 Ιουνίου στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης , που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πολύ σημαντικές στο άμεσο παρόν και μέλλον ‘εως και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Αναλυτικά στην χώρα μας τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών πως κατανέμονται οι 21 έδρες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ως εξής: Ν.Δ. 28,31 % 7 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 14.92% 4 έδρες , ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 12,79% 3 έδρες , Ελληνική Λύση 9,30% 2 έδρες , ΚΚΕ 9,25% 2 έδρες , Νίκη 4,37% 1 έδρα, Πλεύση Ελευθερίας 3, 40% 1 έδρα, Φωνή Λογικής Αφροδιτής Λατινόπουλου 3,04% 1 έδρα .

 

Οι 21 ευρωβουλευτές που εξελέγησαν είναι : Ν.Δ. : Γιώργος Αυτιάς, Έλιζα Βόζεμπεργκ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελεωνόρα Μελέτη, Φρέντυ Μπελέρη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ΣΥΡΙΖΑ : Κώστας Αρβανίτης, Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παπάς, Έλενα Κουντουρά, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής : Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου, Ελληνική Λύση : Μανώλης Φράγκος, Γαλάτω Αλεξανδράκη, ΚΚΕ : Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης, ‘’Νίκη ‘’ : Νίκος Αναδιώτης, Πλεύση Ελευθερίας : Μαρία Ζαχαρία, Φωνή Λογικής : Αφροδίτη Λατινόπουλου .

 

Ωστόσο το πλέον χαρακτηριστικό αυτών των ευρωεκλογών, έτσι ώστε ‘εντονο προβληματισμό να προκαλεί, είναι το ποσοστό της αποχής στις ευρωεκλογές με το ποσοστό να φτάνει στο 59,5 % που αποτελεί ρεκόρ ,θεωρείται δυστυχώς ένας από τους ουσιαστικούς νικητές της ευρωπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης σε σχέση με τις άλλες δυο πρόσφατες αναμετρήσει ς του 2014 και του 2019 . Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2019 και του 2014,τα ποσοστά της αποχής ήταν 41,3% και 40,67 % αντίστοιχα με την υποσημείωση ότι οι εκλογές ήταν διπλές με τις κάλπες για τις αυτοδιοκητικές εκλογές να στήνονται την ίδια ημέρα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των πολιτών, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα καταγράφηκε και το 2009 με το ποσοστό να φτάνει στο 47,46% που τότε ήταν μονές.

 

Αρχίζοντας την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών προτάσσουμε το ποσοστό της αποχής ,που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν, και δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας απαξίωσης , από το πολιτικό σύστημα. Σε ότι αφορά τα πολιτικά κόμματα αυτό που προκύπτει από τις ευρωεκλογές είναι σίγουρα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι από αυτή την αναμέτρηση, αναλυτικά : Ν.Δ.: Το κυβερνών κόμμα θεωρείται από τους χαμένους της εκλογικής αυτής αναμέτρησης, αφού και δεν πέτυχε το στόχο του 33% που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκη ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 αλλά είδε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της να μετακινούνται σε κόμματα δεξιά της ( Ελληνική Λύση, Νίκη , Φωνή Λογικής ) ,στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας μόλις ένα χρόνο από τις εθνικές εκλογές του 2023 όπου είχε κερδίσει με ποσοστό 41% ,χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις πως λαμβάνει υπόψιν το μήνυμα των απογοητευμένων ψηφοφόρων με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι δεν ‘’στρίβει ούτε αριστερά ,ούτε δεξιά ‘’ σε συνεντεύξεις του μετά τις ευρωεκλογές στο τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Blomperg ,ενώ ερωτηματικό παραμένει ο χρόνος του φημολογούμενου ανασχηματισμού, που προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκη τον έχει αποκλείσει, δηλώνοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση του .

 

ΣΥΡΙΖΑ :Ούτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη μπορεί να θεωρηθεί από τους νικητές των ευρωεκλογών ,αφού πέρα από την μείωση του ποσοστού του σε σχέση με τις με ευρωεκλογές του 2019 όπου είχε πάρει 23% και σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, όπου το ποσοστό ήταν 17% ,δεν φαίνεται να εισπράττει την σημαντική κυβερνητική φθορά, ενώ με εντυπωσιακές κινήσεις πορεύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως το ‘’ ινστιτούτο κατά της Ακροδεξιάς ΄΄ την ίδια ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την δημιουργία του δικού του ινστιτούτου, που παρουσιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ,και θα υπερασπιστεί όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση και την γνωστή Συμφωνία των Πρεσπών. ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής : Το τρίτο στο ελληνικό κοινοβούλιο κόμμα ,δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους απόλυτα κερδισμένους των ευρωεκλογών ,αφού παρότι ανέβασε το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 κατά πέντε μονάδες ,αφού ήδη υπάρχουν εσωκομματικές γκρίνιες με τους βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Παύλο Γερουλάνο, τον ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου,τον πρώην βουλευτή και υπουργό Χάρη Καστανίδη να ανοίγουν θέμα ηγεσίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη επικεφαλής του κόμματος να απαντά ,ότι το θέμα της ηγεσίας θα κριθεί σύμφωνα με το καταστατικό τον Φεβρουάριο του 2015 ,και στο κόμμα αυτό οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες οι εσωτερικές εξελίξεις .

 

Ελληνική Λύση: Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου θεωρείται αδιαμφισβήτητα ένας από τους κερδισμένους των ευρωεκλογών, που σημείωσε μια πολύ σημαντική άνοδο από το 4,18% της προηγούμενης αναμέτρησης του 2019 στο 5,30 % το 2024 εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές, και εισπράττοντας σε μεγάλο βαθμό ψήφο δυσαρέσκειας ψηφοφόρων της Ν.Δ. ειδικότερα μετά την ψήφιση του νόμου για γάμους και υιοθεσίες παιδιών του Περισσού ,χωρίς όμως να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό εξαιτίας και των ποσοστών των άλλων δυο κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. ‘’ Νίκη ‘’ και Φωνή Λογικής . ΚΚΕ : Κερδισμένο θεωρείται και το κόμμα του Περισσού με επικεφαλή τον Δημήτρη Κουτσούμπα ,που επίσης εισπράττοντας ψήφο διαμαρτυρίας από τα αριστερά, ειδικά από πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ,που από το 5,35 % των ευρωεκλογών του 2019, έφτασε στο 9,25% και στην Πέμπτη θέση στις ευρωεκλογές του 2024 ,συνεχίζοντας μια πορεία ανόδου των ποσοστών του. ‘’ Νίκη ‘’ : Το κόμμα με επικεφαλής τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Νατσιό που βρίσκεται στο ελληνικό κοινοβούλιο από τις εθνικές εκλογές του 2023, με ιδιαίτερη έμφαση στις αρχές της χριστιανικής ελληνορθόδοξης πίστης είχε επίσης ένα καλό αποτέλεσμα όπου με ποσοστό 4,37% εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή ,και εισέπραξε ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα μαζί με την Ελληνική Λύση και Νίκη ,την δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ.

 

Πλεύση Ελευθερίας : Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ,ήταν άλλος ένας κερδισμένος αυτών των ευρωεκλογών με πολύ σημαντική άνοδο σε σχέση με την αναμέτρηση του 2019 ( 1,61%) σε 3,40% εκλέγοντας έναν ευρωβουλευτή ,και εισπράττοντας επίσης ψήφο διαμαρτυρίας από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ,από πρώην ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. ‘’ Φωνή Λογικής ‘’ : Το κόμμα με επικεφαλής την δικηγόρο και πρώην πολιτευτή της Ν.Δ. Αφροδίτη Λατινόπουλου , εισέπραξε επίσης ένα σημαντικό ποσοστό δυσαρέσκειας από απογοητευμένους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος κυρίως από το νομό για την ψήφιση του νόμου για γάμους και υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια ,με υψηλά ποσοστά ειδικότερα στην Βόρεια Ελλάδα μαζί με Ελληνική Λύση και ΄΄ Νίκη ‘’ ,εκλέγοντας την πρόεδρο του ευρωβουλευτή με ποσοστό 3,04% ,και προκαλώντας αίσθηση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ως νέο κόμμα μόλις ενός έτους. Να σημειωθεί ότι ο χώρος δεξιά της Ν.Δ συνολικά μαζί με τα τρία κόμματα που εξέλεξαν ευρωβουλευτές ( Ελληνική Λύση , ‘’ Νίκη ‘’ , Φωνή Λογικής ) φτάνει μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα που δεν εξέλεξαν ευρωβουλευτή όπως η Πατριωτική Ένωση του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου ( είχε ως υποψήφιο ευρωβουλευτή τον συνταγματάρχη ε.α . Χαράλαμπο Γιώτη συνεργάτη του Ηλία Κασιδιάρη ) φτάνει στο 19% ,σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές του 2019 όπου το ποσοστό συνολικά των πολιτικών δυνάμεων που μετείχαν ήταν στο 11,77% κάτι που αναδεικνύει όχι μόνο ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς την Ν.Δ. αλλά συνολικά προς το πολιτικό σύστημα της χώρας.

 

Αξιοσημείωτο αυτών των ευρωεκλογών επίσης αλλά και ανησυχητικό κατά την άποψη του γράφοντος είναι και τα υψηλό ποσοστό του κόμματος που δηλώνει ότι εκπροσωπεί την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάνης δηλώνει φιλικό προς την Τουρκία με την ονομασία ‘’ Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας ‘’ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με την Ν.Δ. δεύτερο κόμμα , στους νόμους Ξάνθης και Ροδόπης με ποσοστά 27,16 % και 36, 10% αντίστοιχα ,αντίστοιχα η περίπου ίδια ποσοστά είχε στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019,ποσοστά που στην σημερινή κυβέρνηση και σε όλο το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό ,λαμβάνοντας υπόψη και τις κατά καιρούς έως και πρόσφατα προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ – Ταγίπ – Ερντογάν μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου και Τούρκων αξιωματούχων περί ‘’ τουρκικής μειονότητας στην Θράκη ‘’ . Με βάση όλα τα παραπάνω , είναι εμφανές ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έδωσαν σημαντικά πολιτικά μηνύματα ,όμως αυτό που κυριάρχησε και δυστυχώς διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το φαινόμενο της αποχής ,όπως και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις με μόλις 41,39% να συμμετέχει .

 

Πρέπει όμως όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η αποχή από τις εκλογές στην ουσία είναι συνενοχή δεν βοηθά σε μια αλλαγή προς το καλύτερο αλλά στην ουσία μια πολιτική στάση διαμαρτυρίας χωρίς αντίκρισμα που δεν αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο. Πολύ περισσότερο όταν οι συγκεκριμένοι Έλληνες και Ελληνίδες διαμαρτύρονται και πολύ δίκαια για το πολιτικό σύστημα ,μόνο η συμμετοχή στις εκλογές με την ψήφο σε κόμμα της προτίμησης του, θα δώσει αξία και ουσία στην διαμαρτυρία τους . Παρακολουθώντας πάντα τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές, θα επανέλθουμε με νεότερη αρθογραφία για σχολιασμό για το νέο πολιτικό σκηνικό σε Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης νίκης των πατριωτικών κομμάτων ( ΄΄ ακροδεξιά ΄΄ για κάποιους ) ειδικότερα στην Γαλλία με την νίκη της επικεφαλής του κόμματος Εθνική Συσπείρωση Μαρί Λεπέν επί του κεντρώου πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρον , και τις πρόωρες εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Footer
2946296

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ