OGIBiz Website

Menu
2946291
Horizontal Image Area
2959601

 

Γράφει ο Αθανάσιος Μανουσάκης

Δημοσιογράφος, συνεργάτης του exeresi.gr

 

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες , στην χώρα μας με επίκεντρο τις τρείς βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. μετά την διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά , τις υποψηφιότητες για τις εσωκομματικές εκλογές και τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εσωκομματικών εκλογών της 24ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου , και την τηλεμαχία των 5 υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ με ορίζοντα τις εσωκομματικές εκλογές της 6ης και 13ης Οκτωβρίου.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν ιδιαίτερη ένταση στο εσωτερικό των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων, που μπορεί να έχουν συνέχεια και να προκαλέσουν ακόμα περισσότερες αναταράξεις , ενδεχομένως να απειλήσουν και ακόμα πέρα από την κοινοβουλευτική και την ευρύτερη πολιτική τους λειτουργία με αποχωρήσεις στελεχών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην δημιουργία νέων κομμάτων.

Αρχίζοντας την ανάλυση του άρθρου μας από την Ν.Δ . με την διαγραφή του Μάριου Σαλμα βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργού ,με την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου με προσωπική απόφαση του πρόεδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες για τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ,μια απόφαση που επικυρώθηκε και τυπικά από το πειθαρχικό συμβούλιο την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου σε μια συνεδρίαση μόλις 2 λεπτών .

Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπομπής του βουλευτή στο πειθαρχικό συμβούλιο της Ν.Δ. ο Μάριος Σαλμας χρησιμοποίησε ανυπόστατες κατηγορίες που στρέφονται κατά της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απευθείας ανάθεση σε εταιρεία εστίασης χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό με την συμμετοχή και άλλων εταιρειών των κυλικείων των αρχαιολογικών μουσείων της χώρας , και κατά του υπουργού Υγείας ΄ Αδωνη Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, στρεφόμενος κατά βουλευτών και μελών της κυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης , απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και δηλώσεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ο Μάριος Σαλμάς διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ‘’ σε μια αυτονόητη απόφαση, προσπαθεί να καταστήσει τον εαυτό του θύμα η ήρωα , διασπείρει συκοφαντίες ‘’.

Από την πλευρά του ο Μάριος Σαλμάς που διαγράφηκε και από μέλος του κυβερνώντος κόμματος , με απόφαση της γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Μαρίας Συρεγγέλα δήλωσε: ‘’ Αν με διαγράφει ο κ. Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια ,επειδή αντιτάχθηκα στην woke ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους , είναι απαράδεκτο . Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία , τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η ελευθερία λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λόγο διαγραφής ‘’ .

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραδώσει την έδρα του, είπε : ‘’ Νομίζετε ότι θα πρέπει να σταματήσω να δίνω την μάχη για τους πολλούς ; ‘’

Παράλληλα ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 , την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου χαρακτήρισε ως αντισυνταγματική την απόφαση διαγραφής του ,υποστηρίζοντας ότι διαγράφεται από την Ν.Δ. για τις απόψεις του , επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του.

Να σημειωθεί ότι την διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ επέκριναν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και η πρόεδρος της Φωνής Λογικής ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου , ενώ σε ότι αφορά τα σενάρια προσχώρησης που δημοσιεύθηκαν και μεταδόθηκαν στον Τύπο , του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας σε κόμματα δεξιά της Ν.Δ. ( ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ,απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ) ,το πολιτικό μέλλον του παραμένει ανοιχτό και μένει να διευκρινιστεί μέχρι τις εκλογές που σύμφωνα με την συνταγματική λήξη θητείας της σημερινής κυβέρνησης και προβλέπεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2027 αν θα προσχωρήσει στην Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου η θα ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε μια διαρκή αναταραχή μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη , τον Σεπτέμβριο του 2023 ,που καθαιρέθηκε από την ηγεσία του κόμματος μετά την πρόταση μομφής από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατά την συνεδρίαση της 7ης και 8ης Σεπτεμβρίου ,οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μέσα σε κλίμα πάντα έντασης .

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας θα ξεκινήσει στις 1- 3 Νοεμβρίου με το έκτακτο συνέδριο , και τις κάλπες που θα στηθούν σε όλη την χώρα με την συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος στις 24 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία την 1η Δεκεμβρίου.

Υποψηφιότητες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα θέσουν ο πρώην έκπτωτος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελος ,ο βουλευτής Χανιών ,πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης ,ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος , πολύ έως πιθανές σύμφωνα με δηλώσεις τους είναι οι υποψηφιότητες της βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, και του ευρωβουλευτή Νίκου Φαραντούρη ενώ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας τους η βουλευτής Άρτας πρώην υπουργός Ολγα Γεροβασίλη και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας,πρώην υπουργός Νίκος Παππάς .

Ερωτηματικό παραμένει η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία , που μέχρι τώρα δεν έχει τοποθετηθεί στις εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα στηρίξει όπως έχει γραφεί σε μερίδα του Τύπου τον Σωκράτη Φάμελο η αν θα είναι υποψήφιος κάτι που δεν θεωρείται πολύ πιθανό ενδεχόμενο .

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός σε ομιλία του την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο ‘’ Μιλτιάδης Έβερτ ΄΄ του Δήμου Αθηναίων, του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης για την συμβολή του στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ,άφησε αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη ,υποστηρίζοντας ότι ΄΄ υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε κάτι πέρα και πάνω από τον εαυτό τους ,που αγωνίζονται για αυτά που πιστεύουν και αφότου κλείσουν οι κάμερες και τα κινητά . Υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται απέναντι στον κυνισμό των χαμηλών προσδοκιών . Της καθημερινότητας χωρίς όραμα, χωρίς μέλλον και χωρίς απαιτήσεις και διεκδικήσεις ‘’ ,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο προμηνύει εικόνα ενότητας και σύνθεσης όλων των απόψεων την επόμενη ημέρα εκλογής του νέου προέδρου ,αφού τα στελέχη που υποστηρίζουν η τοποθετούνται απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη αντιπαρατίθεται δημόσια μεταξύ τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ημερών η κόντρα μεταξύ Θεοδώρας Τζάκρη και Γιάννη Ραγκούση ,με την βουλευτή νομού Πέλλας και πρώην υπουργό να απειλεί με μήνυση για προσβολή της προσωπικότητας της ,τον πρώην βουλευτή Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ να απαντά ‘’ ότι πρόκειται για ‘’ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, το ανώτατο στάδιο του Τραμπισμού στην Ελλάδα ,ο υποψήφιος για την ηγεσία Απόστολος Γκλέτσος όπως και ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης να δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν από το κόμμα σε περίπτωση επανεκλογής του Στέφανου Κασσελάκη ,ενώ η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα απαντώντας σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του πρώην διευθυντή της εφημερίδας ‘’ Αυγή ‘’ Άγγελου Τσέκερη να απαντά ότι ΄΄ δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθώ από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να κρατήσω την έδρα μου ως ανεξάρτητη ‘’.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν όπως προαναφέρθηκε ισχυρές και βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνει ενωμένο και τη επόμενη ημέρα εκλογής του νέου πρόεδρου ,αφού πέρα από το πολιτικό χάσμα υπάρχει και ισχυρό ψυχικό χάσμα με απειλές μηνύσεων ακόμα και αποχωρήσεις αν εκλεγεί συγκεκριμένος υποψήφιος, συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης .

Στο ΠΑΣΟΚ παρά την εικόνα που προσπαθεί να δοθεί και από φιλικά ΜΜΕ για ήρεμη εσωκομματική διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου ,ακόμα και αν δεν υπάρχουν οι έντονες αντιπαραθέσεις όπως στον ΣΥΡΙΖΑ , όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένα κλίμα έντασης . Αυτό το κλίμα αποτυπώθηκε κατά την τηλεμαχία στην ΕΡΤ ,ανάμεσα στους 5 υποψηφίους προέδρους ( Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Δούκα , Νάντια Γιαννακοπούλου και Άννα Διαμαντοπούλου ) την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου όπου δεν έλειψαν τα ‘’ καρφιά ‘’ και τα φαρμακερά σχόλια ανάμεσα στους υποψηφίους.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Παύλο Γερουλάνο για το βαθμό συνεννόησης όσον αφορά την προτάσεις του κόμματος για την προστασία των πολιτών για τα ‘’ κόκκινα δάνεια των τραπεζών ‘’,του Χάρη Δούκα με την Άννα Διαμαντοπούλου για την απουσία της επί 12 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και την υποστήριξη κοινών θέσεων όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ , η κατηγορίες για αλαζονική συμπεριφορά του Χάρη Δούκα δημάρχου Αθηναίων από τον νυν πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, οι ερωτήσεις με υπονοούμενα για τις θέσεις του στα εθνικά θέματα κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας από τον Παύλο Γερουλάνο στον Χάρη Δούκα, όπως και αντίστοιχα του Μιχάλη Κατρίνη προς τον Νίκο Ανδρουλάκή, αλλά και τα παράπονα για απαξίωση εντός ΠΑΣΟΚ από την Νάντια Γιαννακοπούλου στον Νίκο Ανδρουλάκη, και της Άννας Διαμαντοπούλου στον Χάρη Δούκα για συμμαχίες στον Δήμο Αθηναίων με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το κλίμα δεν άλλαξε και την επόμενη ημέρα της τηλεμαχίας ,αφού η Νάντια Γιαννακοπούλου κατήγγειλε δικό της αποκλεισμό και του Μιχάλη Κατρίνη, από νέα πιθανή τηλεμαχία ανάμεσα στους υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ στο τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel ,καλώντας η βουλευτής τους υπόλοιπους υποψηφίους να πάρουν θέση. Παράλληλα καταγγελία κατά του Νίκου Ανδρουλάκη έκανε ο Χάρης Δούκας με ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,λέγοντας ότι ΄΄ το ποτήρι ξεχείλισε ‘’ αφού όπως υποστηρίζει ‘’ εδώ και πολύ καιρό στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μου επιτίθενται με ρητορική δεξιάς και ακροδεξιάς ‘’ ,καλώντας τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη στον δήμαρχο Αθηναίων, διαψεύδοντας τις σχετικές καταγγελίες ,καλώντας όλους τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να περιφρουρήσουν την σχετική διαδικασία ,και με σαφές αιχμές προς τον Χάρη Δούκα ,να επισημαίνεται ότι ‘’ ας μην ψάχνουν κάποιοι σωσίβιο σε μια τεχνητή πόλωση ‘’ .

Παρέμβαση στην εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας έκανε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για την συνεδρίαση προεδρείου και αρχηγών κρατών Σοσιαλιστικής Διεθνούς και που με ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεύθυνε ‘’ κάλεσμα συμμετοχής και ενότητας στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου ‘’ .

Ωστόσο πέρα από την προσδοκία της συμμετοχής των φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ στην εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ,η Τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας βρίσκεται μπροστά και στο ενδεχόμενο απειλής της εσωκομματικής συνοχής του, χωρίς να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο διάσπασης από υποψήφιο η υποψήφιους αν δεν αποδεχθεί μέσα και στο κλίμα έντασης που ήδη έχει διαμορφωθεί ,να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της εκλογής.

Με βάση όλα τα παραπάνω ,είναι δεδομένο ότι σε Ν.Δ. ,ΣΥΡΙΖΑ ,και ΠΑΣΟΚ η πολιτική ζωή του τόπου θα κινείται στο εσωτερικό των τριών κομμάτων σε ένα κλίμα έντασης ,σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό ,σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές ακόμα και αν πραγματοποιηθούν με την λήξη θητείας της σημερινής κυβέρνησης την άνοιξη του 2027.

Έτσι αναμένοντας τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και μήνες στα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας, θα επανέλθουμε με νεότερη αρθογραφία.

Footer
2946296

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ