OGIBiz Website

Menu
2946291
Banner
2955862
Horizontal Image Area
2955863

 

Γράφει ο Αθανάσιος Μανουσάκης

Δημοσιογράφος, συνεργάτης του www.exeresi.gr

 

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις κυρίως αντιδράσεις στο εσωτερικό κομμάτων φαίνεται ,ότι προκαλεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ,ιδιαίτερα σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και σε κόμματα δεξιά της Ν.Δ. όπως η Ελληνική Λύση ,εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Αρχίζοντας την ανάλυση μας , από το κυβερνών κόμμα την Ν.Δ .η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη 26 Ιουνίου ανέδειξε μια έντονη δυσαρέσκεια βουλευτών του κόμματος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που αφορά την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματο ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις διαρροές ψηφοφόρων σε κόμματα δεξιά της Ν.Δ. και προς την αποχή, την ακρίβεια και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και την εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2025 βουλευτές να διαφωνούν με το ενδεχόμενο επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ζητώντας να προταθεί πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, τον χώρο της Ν.Δ.

Eνώ ακούστηκαν και απόψεις που συνδυάζουν τα ποσοστά της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές με την ήττα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απορρίπτει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν καμία σχέση με την πολιτική και τις θέσεις του κόμματος του Γάλλου προέδρου Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τοποθετήσεις των βουλευτών κινήθηκαν σε χαμηλούς τόνους, με εξαίρεση τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σάλμα που στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στο εμπόριο πετρελαίου άφησε αιχμές για στήριξη συμφερόντων και όχι των καταναλωτών λέγοντας χαρακτηριστικά πως ‘’ χτυπήσατε την φοροδιαφυγή στα πετρέλαια ‘’ ;, ‘’ κάνατε τίποτα για τους πολλούς ‘’ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά:

‘’ Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους ‘’ . ‘’Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους ‘’ . ‘’ Στηρίζουμε τους πολλούς ‘’ . Την δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν για την ψήφιση του νόμου για γάμους και υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, θέτωντας και θέμα ιδεολογικής ταυτότηας οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Γιάννης Άνδριανός, Ευριπίδης Στυλιανίδης , Μίμης Χρυσομάλλης, Αγγελική Δεληκάρη, και Χρήστος Μπουκώρος που έθεσε θέμα αλαζονικής συμπεριφοράς κυβερνητικών αξιωματούχων , ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε ότι ‘’ ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξη ‘’.

‘’ Είναι λάθος να θεωρούμε ότι αν η Ν.Δ. γίνει λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι αυτό είναι καλό ‘’ ‘’ τόνισε χαρακτηριστικά ,όπως χαρακτηριστική ήταν τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη που υποστήριξε ότι ‘’ οι πολίτες επιλέγουν σε όλη την Ευρώπη να πηγαίνουν δεξιότερα ‘’ . Όποιος προσχωρεί στην Ν.Δ. πρέπει να αποδέχεται τον δικό της αξιακό κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του’’.

Επίσης την δυσαρέσκεια τους για αλαζονικές συμπεριφορές στελεχών της κυβέρνησης εξέφρασαν και οι βουλευτές Μαριλένα Σοκούλη, που μίλησε για φαινόμενα ‘’ Λουδοβικισμού ‘’ στην κυβέρνηση και τόνισε ότι ‘’ η θα λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών η θα πάμε σπίτια μας ‘’ , και Γιάννης Λοβέρδος ‘’ κάποιοι δεν έχουν καβαλήσει, έχουν καταπιεί καλάμια ‘’ ανέφερε, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Γιώργου Βλάχου με που κριτική διάθεση ανέφερε ότι ‘’μην θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ‘’ και πρόσθεσε ‘’ δεν θα ξαναψηφίσω τίποτα που δεν θα μου το εξηγήσουν ‘’ .

Μην θεωρείτε δεδομένη την ψήφο μου σε κανένα νομοσχέδιο ‘’ . Από την πλευρά της κυβέρνησης ,απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη 27 Ιουνίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει τις τοποθετήσεις μιλώντας για ‘’γόνιμο διάλογο και σχετικά με τις αντιδράσεις για την συμπεριφορά υπουργών τόνισε πως ‘’ έχουν αποχωρήσει 15 εξωκοινοβουλευτικοί σε ανασχηματισμούς από το 2019 ‘’. Δεν γίνεται αξιολόγηση με δυο μέτρα και δυο σταθμοί ‘’.

‘’ Οι βουλευτές δεν είναι αναμονή υπουργοί ‘’ενώ για το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε ως πρόωρο και προσβλητικό για το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει προκαλέσει αναταράξεις και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα μετά την απόλυση των δυο πρώην βουλευτών Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Τσίπρα από θέσεις υπαλλήλων του κόμματος από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη , σε μια περίοδο που ακούγονται εσωκομματικές γκρίνιες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όπου παρά την πτώση του ποσοστού της Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέβασε τα ποσοστά του, αλλά και λόγω της συνεχόμενης απουσίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης έντασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός της παραίτησης από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής των : Διονύση Τεμπονέρα, Χάρη Τσιόκα και Αντώνη Κοτσάκα χωρίς όμως να αποχωρούν από το κόμμα ,ενώ όλη η ένταση πυροδοτείται ακόμα περισσότερο από την κριτική του Στεφάνου Κασσελάκη στον προκάτοχο του, πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπου σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι παρέλαβε ένα διοικητικό και οργανωτικό χάος.

Όλα αυτά ενώ αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η αναστολή λειτουργίας του καθημερινού φύλου της κομματικής εφημερίδας ‘’ Αυγή ΄΄ που θα εκδίδεται πλέον μόνο το Σαββατοκύριακο λόγω έλλειψης επαρκών οικονομικών πόρων με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη 4 Ιουλίου, και ειδικότερα την Κυριακή 7 Ιουλίου να θεωρούνται κρίσιμες για τις επόμενες εξελίξεις ,που κάποιοι δεν αποκλείουν να νέα διάσπαση μετά από εκείνη του περασμένου Νοέμβριου αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν βρει κοινό τόπο με τους διαφωνούντες .

Εσωκομματική ένταση υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που παρά την μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να καταλάβει την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές με την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη να αμφισβητείται πλέον ανοιχτά ,αφού μετά την Νάντια Γιαννοκοπούλου, τον Παύλο Γερουλάνο και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δήλωσε παρών στο ενδεχόμενο αλλαγή ηγεσίας του κόμματος αλλά και ως ηγέτης μιας ευρύτερης κεντροαριστεράς αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνεργαστούν στις ευρωεκλογές ,με το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Μανώλη Χριστοδουλάκη να δηλώνει την έμπρακτη υποστήριξη του.

Κρίσιμη θεωρείται και στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας , η εσωκομματική διαδικασία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 30 Ιουνίου ,με τον Νίκο Άνδρουλάκη πέρα του ότι αναμένεται για μια ακόμη φορά να ‘’ πετάξει το γάντι’ στους διαφωνούντες που αμφισβητούν την ηγεσία του , δεν αποκλείεται να θέσει το θέμα έναρξης των εσωκομματικών διαδικασιών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και το αργότερο μέχρι το τέλος φθινοπώρου της τρέχουσας χρονιάς, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ.

Εσωκομματικές εξελίξεις σημειώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές και σε κόμματα δεξιά της Ν.Δ. μετά τις ευρωεκλογές ,με τον Κυριάκο Βελόπουλο να διαγραφεί στις 18 Ιουνίου τον βουλευτή Επικρατείας Παύλο Σαράκη κατηγορώντας τον για αλαζονική συμπεριφορά προς τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος ,και τον βουλευτή Επικρατείας να απαντά ότι διαγράφηκε γιατί δεν ήθελε να είναι βαστάζος και υποτακτικός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης , η ρήξη αυτή πάντως δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ένα κόμμα στα δεξιά του πολιτικού συστήματος όπως προκύπτει και από συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης του έως πρότινος βουλευτή του Κυριάκου Βελόπουλου .

Εξελίξεις υπήρξαν και στο κόμμα των Σπαρτιατών, με τους βουλευτές Ηρακλείου Μιχάλη Γαυγιωτάκη και Αχαΐας Γιώργου Ασπιώτη την Τρίτη 5 Ιουνίου να ανεξαρτητοποιούνται με το κόμμα να έχει πλέον 5 βουλευτές ,να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού αφού σε περίπτωση αποχώρησης ενός ακόμα βουλευτή παύει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να θεωρείται αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα ,

Το συγκριμένο κόμμα αυτό υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές δεν μετείχε αφού το Πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου στις 24 Απριλίου δεν ενέκρινε την συμμετοχή με την κατηγορία λόγω του σχετικού νόμου του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, της υποκρυπτόμενης ηγεσίας του προφυλακισμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και επικεφαλής του κόμματος ‘’ Έλληνες ‘’ Ηλία Κασιδιάρη, ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει πυροδοτήσει αντιπαράθεσεις στους ‘’ Σπαρτιάτες ΄΄ μετά και την άσκηση ποινικής διώξης για υποκρυπτόμενη ηγεσία από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδηλίνη στις 4 Απριλίου ,με 7 από τους 12 βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 να έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί .

Παρακολουθώντας πάντα τις πολιτικές εξελίξεις ,θα επανέλθουμε με νεότερη αρθογραφία για τις αναταράξεις που έχουν προκαλέσει σε πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα ,με ενδεχόμενο ανοιχτό για σημαντικές έως και ενδεχομένως ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Footer
2946296

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ