OGIBiz Website

Menu
2946291
Horizontal Image Area
2957225

 

Γράφει ο Αθανάσιος Μανουσάκης

Δημοσιογράφος, συνεργάτης exeresi.gr

 

Ένα θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα κάθε χρόνο στην Ελλάδα είναι το θέμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, κάθε χρόνο τέτοια εποχή ( μέσα Ιουλίου –αρχές Αυγούστου), όταν εκδηλώνονται τα φυσικά αυτά φαινόμενα αυτά από την μεταπολίτευση του 1974 έως σήμερα , ανεξαρτήτως ποίο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση και ποίο κόμμα στην αντιπολίτευση.

Όμως πέρα από την κλιματική αλλαγή που αφορά ένα αντικείμενο συζήτησης ειδικότερα στην επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με το αντικείμενο , η αντιπαράθεση αφορά και το θέμα των υποδομών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην χώρα μας.

Οι συγκεκριμένες φυσικές καταστροφές προκαλούν δικαιολογημένα πολλές φορές αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση , για τις ευθύνες όσον αφορά την αντιμετώπιση τους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ,ειδικά από το 2021 και μετά με αποκορύφωμα τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Βορειοανατολική Αττική , έχει τεθεί ζήτημα αντιμετώπισης τους , με αναφορές πολιτικών κομμάτων και ειδικών επιστημόνων και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Υποδομές που αφορούν όχι μόνο την πρόληψη με τα τεχνολογικά μέσα που μπορούν να βοηθήσουν όπως drones και ορθή αξιοποίηση των μετεωρολογικών προβλέψεων , αλλά και στο έμψυχο υλικό. Αυτό αφορά κυρίως όσους επανδρώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία ( να υπενθυμίσουμε ότι από το 1998 έχει καταργηθεί η Δασική Υπηρεσία ) σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό, αλλά και αεροπλάνα. Δυο πολύ σημαντικά θέματα , σε ότι αφορά την παλαιότητα των πυροσβεστικών αεροπλάνων ειδικά των Canater που οι ίδιοι οι πυροσβέστες καταγγέλλουν ότι εγκυμονούν κίνδυνοι για την ασφάλεια των πιλοτών της Πολεμικής Αεροπορίας ,αφού είναι σε λειτουργία πάνω από 40 έως και 50 χρόνια.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στο θέμα του προσωπικού με εποχικούς πυροσβέστες που καταγγέλλουν πέρα από την έλλειψη μόνιμων θέσεων εργασίας ,και απαξιωτική συμπεριφορά από την ελληνική πολιτεία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανάρτηση την Τρίτη 13 Αυγούστου του συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,τις πρώτες ημέρες των καταστροφικών πυρκαγιών στην Βορειοανατολίκη Αττική , δεν δόθηκε άμεσα ανάμεσα στα πρωινές και μεσημεριανές ώρες , παροχή νερού ( εμφιαλωμένα μπουκάλια ) και γευμάτων για την αυτονόητη υλική και ψυχική στήριξη των πυροσβεστών που έδιναν τις προηγούμενες ημέρες δραματικές μάχες με τα πύρινα μέτωπα.

Όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην Αεροπορική βάση Ελευσίνας ευχαρίστησε τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ,έχοντας παραδεχθεί ωστόσο ‘’ χρειάζεται σημαντική δουλειά στο κομμάτι της πρόληψης ‘’ .

Παράλληλα όλα τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ( ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ ,Ελληνική Λύση , Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας , Νίκη, Σπαρτιάτες ,και η ‘’ Φωνή Λογικής ΄΄ της ευρωβουλευτή Αφροδίτης Λατινοπούλου ) ,επέκριναν δριμύτατα τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ. και προσωπικά του πρωθυπουργού όπως και του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής Βασίλη Κικίλια στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Βορειοανατολική Αττική. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ,με το άνοιγμα των εργασιών του κοινοβουλίου, με κυβερνητικές πηγές να απαντάνε ότι ‘’ η συζήτηση για τις πυρκαγιές θα γίνει τον Σεπτέμβριο με πραγματικά δεδομένα ‘’ .

Αυτό πάντως το εφιαλτικό πύρινο τριήμερο στην Βορειοανατολίκη Αττική ( 11-13 Αυγούστου) θα πρέπει να προβληματίσει τους έχοντες ευθύνη κυβερνώντες, έτσι ώστε να διορθωθούν τα διαχρονικά λάθη όλων των κυβερνήσεων από την μεταπολίτευση του 1974 εως σήμερα στην αντιμετώπιση και ιδιαίτερα στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Θα επανέλθουμε στο θέμα της αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών στα ελληνικά δάση, αναμένοντας τις επερχόμενες εξελίξεις ελπίζουμε και ευχόμαστε ειλικρινά όχι δραματικές με νεότερη αρθογραφία.

Footer
2946296

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ